מתודולוגיית העימות ככלי לניהול מו"מ פנים אירגוני/ ד"ר רותם שחם

כמהנדס מחשבים במשך 11 שנים התנסתי במספר רב של סדנאות בנושאים שונים ומגוונים, כיד הדמיון הטובה על מנהלי משאבי האנוש של החברות בהן עבדתי. התחושה עמה יצאתי מהסדנאות, ובכך אינני שונה מרוב האנשים, היתה שהסדנא היתה נחמדה ומעניינת (במקרה הטוב כמובן…) אך הרלוונטיות שלה וההשפעה שהיא תחולל בחיי היום יום שלי, בין אם האישיים או המקצועיים, קטנה מאד (גם זאת במקרה הטוב).

ה'אני מאמין' שלי הוא שכדי שסדנא תהיה אפקטיבית ותשאיר חותם על המשתתפים, היא צריכה להיות יותר ממעניינת ואטרקטיבית. היא צריכה לגעת בכל אחד במקום אישי, באופן כזה שיגרום לו לרפלקציה על עצמו כאדם וכעובד/מנהל. מצד שני, קיים קושי מובנה כמובן להגיע לחשיפה עצמית ולמקום של תובנות אישיות בסדנא הנערכת עם מנהלים, עמיתים וכפיפים במקום העבודה.

אחד מהנושאים החשובים לתפקודם המוצלח של עובדים ומנהלים בארגונים הינו ניהול "משא ומתן פנים ארגוני". נושא זה יכול ללבוש פנים שונות – ניהול קונפליקטים, פתרון קונפליקטים, ניהול משא ומתן, קבלת החלטות, מנהיגות – אך בסופו של דבר מהותו היא היכולת לקרב אדם, קבוצה או ארגון שלם לעבר האינטרסים שלי או המצב בו אני חפץ. אמנויות הלחימה הקלאסיות גורסות כי יכולת זו נובעת מאישיותו של האדם. עוצמתה של האישיות תקבע את מידת הצלחתו של האדם בקירוב השני לעמדתו, זאת מבלי להשתמש באמצעים כוחניים או כפייתיים. המחקר הפסיכולוגי העדכני בתחום המשא ומתן מחזק פילוסופיה עתיקה זו.

הניסיון לגעת ברבדים אישיים – חולשות, פחדים, עוצמות, שאיפות – איננו פשוט, ובפרט בקונסטלציה האירגונית. כדי להתגבר על הקשיים המובנים ולהצליח לגעת במקום משמעותי אצל המשתתפים אני עושה שימוש בעימותים. הפילוסופיה של אמנויות הלחימה המזרחיות טוענת כי עימות (פיזי, מילולי) מול אדם אחר הינו הראי הטוב ביותר לאדם ללמוד על עצמו. כאשר העימות 'חם' מספיק, הרבה ממנגנוני השליטה וההגנה שאנחנו שמים על עצמנו נחלשים וה'אישיות' האמיתית שלנו נחשפת. כאשר אמת זו יוצאת אל פני השטח, ניתן לגעת בה, לדבר עליה ולהתחיל להניע תהליך של התבוננות ושינוי (במידה ויש רצון ו/או צורך בכך).

העימותים בהם אני עושה שימוש מגיעים משני תחומי ההתמחות שלי. הפיזי – עולם הקונג פו, והמילולי – עולם המשא ומתן. דרך שימוש בסימולציות ותרגילים משני העולמות – בין אם אלו תרגילי לחימה פיזיים או 'לחימה' סביב השולחן על מחירה של עסקה – אני מעמת את המשתתפים אחד עם השני ולאחר מכן תומך בהם בהתבוננות בתכנים העולים.

בכנס ברצוני להציג את מתודולוגיית העימות ככלי ללמידה בתחומים ארגוניים קריטיים – ניהול קונפליקטים, משא ומתן, קבלת החלטות ומנהיגות.

על עצמי
פסיכולוג ויועץ ארגוני, מומחה לפסיכולוגיה של משא ומתן. בעל תואר ראשון בהנדסת חשמל ומחשבים מאוניברסיטת תל אביב, תואר ראשון בפסיכולוגיה מאוניברסיטת תל אביב ותואר שני בפסיכולוגיה ארגונית מאוניברסיטת בר אילן. בוגר קורס גישור באוניברסיטת בר-אילן. משלים עבודת דוקטורט בפסיכולוגיה של משא ומתן באוניברסיטת בר אילן.

בעל 11 שנות נסיון בתחום ההייטק, כמהנדס תוכנה, ראש צוות ומנהל פרוייקטים. כיום, מלמד באוניברסיטת בר אילן, מנחה ב"זהר – חוויות למידה" סדנאות לפיתוח ארגוני ואישי בדגש על משא ומתן ופתרון קונפליקטים ומלווה תהליכי משא-ומתן. מדריך מוסמך לאמנויות לחימה רכות ועוסק בתחום כ-13 שנים.

משלב בין עולם אמנויות הלחימה ועולם המשא ומתן באמצעות מודל ייחודי, תאורטי ומעשי, שפיתח – "Negotiation Resilience©". חבר הארגון הבין לאומי לניהול קונפליקטים (IACM).